PowerBall

PowerBall var länge en helt amerikansk angelägenhet efter starten 1992. Men den var inte rikstäckande, endast 21 av USAs totalt 50 sammanslutna stater var med. Som så mycket annat förändrades PowerBall med de möjligheter som nätet gav. Man kan direkt påstå att nästan all världens spel nu är tillgängliga på internet och det gäller i högsta grad även PowerBall. Namnet i sig inger en känsla av något speciellt; explosiva bollar, eller vad det nu nu kan associeras med. Lite mer kraftfullt än de mer tama namnen på konkurrenterna lotto, Vikinglotto eller EuroJackpot. Att PowerBall är ett spel med sting accentueras av de otroligt stora prispotterna. Det handlar inte bara om miljoner, utan oftast ligger högsta vinsten på miljarder eller till och med flera vinster i den storleksklassen.

Inte bara en gång i veckan utan två gånger hålls dragningen i PowerBall. Dessa sker onsdagar och lördagar en minut i fem på morgonen, svensk tid. Så om du är med i spelet får du ställa klockan på ringning. Den garanterade jackpotten är på minimum 40 miljoner dollar vilket gör det värt att vakna vid den okristliga tiden. Vinsten kan utbetalas på olika sätt, ungefär liknade svenska Triss eller i en klumpsumma. Nu kan man förvisso ta hem lite mindre prispengar också, skam vore det väl annars. Eftersom radpriset ligger på 35 svenska kronor måste lotteriet locka även med småvinster. Det som gör PowerBall så intressant är att man förutom fem grundande nummer även får välja en särskild powerball, vilket ökar spänningen under dragningen. 

PowerBalls utformning nu och då 

Upplägget av spelplan och antalet valbara siffror varierar mellan olika nummerspel. I PowerBall har man numren 1 till 69 att välja bland och det är fem av dessa som skall prickas in. Dessutom skall man välja en powerball i rangen 1 till 26. I Sverige kan man bara sköta insatser och kryssningar online men det finns ett flertal svenska spelsajter som erbjuder PowerBall i sitt sortiment. Man kan välja att delta i en enda dragning upp till 52 veckor eller prenumerera. Med en prenumeration är man med så länge man själv vill och kan avbryta när som helst. Föregångaren var Lotto Amerika som inleddes 1988 men bytte skepnad till PowerBall några år senare. Ytterligare förändringar genomfördes 2015 då antalet valbara siffror ökade från 59 till 69. 

Plattformar  

För närvarande är inte alla amerikanska stater med i lotteriet men i 44 delstater kan lotter till PowerBall köpas i spelbutiker liknade svenska ombud. Däremot kan nästan hela världens befolkning spela online under förutsättning att de är 18 år fyllda. Många svenska nätcasinon anser inte att lotto är deras “cup of tea”, men de större vill inte låta sina kunder vara utan den chansen. Dessutom finns några specialinriktade spelsajter, som exempelvis Lottoland, där en rad lotto och lotterier står till buds. 

Så vinner du  

Du behöver inte flyga till USA för att vara med i PowerBall. Med din dator, surfplatta eller mobiltelefon kan du kryssa i en eller flera kuponger snabbt och smärtfritt. Då är du med i möjligheten att vinna miljardbelopp. Faktum är att PowerBall har delat ut sju av de tio största spelvinsterna i historien. Så det är inga småpengar i potten och vinsttabellen ger alla chansen till både små och större valörer förutom toppvinsten. Som lägst utbetalas fyra dollar om man har gissat rätt powerball. Denna är viktig även för 2 rätta ordinarie nummer, med 2 rätt plus powerball får man sju dollar. Från 3 plus 1 och 4 rätt utan powerball blir det 100 dollar och 4 plus 1 ger väldigt mycket mer, 50 000 dollar. Med alla 5 rätt utan powerball vinner man en miljon dollar. 

Med 5 rätt och rätt powerball utfaller jackpotten i PowerBall. Oddsen är förvisso inte stora men chansen finns även om den teoretiskt bara är en på nästan 300 miljoner. Listan på miljardvinnare kan göras lång men de senaste jättepotterna som delats ut är tre. År 2013 gick 590 miljoner dollar till en lycklig vinnare i Florida. En 84-årig dam valde att få vinsten i en klumpsumma som blev 371 miljoner dollar. Detta var i en stat där spelskatt inte dras. År 2016 fick tre vinnare dela på potten som blev drygt 187 miljoner dollar var. Den senaste potten slog alla rekord då den utföll med otroliga 750 miljoner dollar (drygt 6,5 miljarder svenska kronor). Kontentan blir att alla andra världens lottospel ligger rejält i lä. 

Sammanfattning  

Alla lotterier bygger på slumpen och ingen människohand kan alltså påverka dragningen. Så är det i de flesta spel där ingen skicklighet, kunskap eller erfarenhet är inblandad. Man kan tycka att 35 kronor för en enda rad på lotto är i mesta laget, Svenska Spels lotto kostar ju bara tre kronor. Men prispotten är desto högre vilket i viss mån motiverar de höga insatserna. Detta lottospel är mycket underhållande och har du turen på din sida kan detta innebära att du blir nästa miljonär. Det är alltså väldigt värt att ta chansen och spela Powerball trots den lilla vinstchansen.